NIPOS > Po 40 letech již 30. ročník Národní soutěže amatérské fotografie

Po 40 letech již 30. ročník Národní soutěže amatérské fotografie

Ve Svitavách se v sobotu 15. května 2010 uskuteční vyhlášení výsledků a zahájení výstavy 30. ročníku největší amatérské fotografické soutěže v České republice  –  30. národní soutěže amatérské fotografie 2010.

Letošního ročníku se v šesti kategoriích zúčastnilo 143 autorů a 11 kolektivů celkem s 992 soutěžními fotografiemi. Tak jako v minulých letech předcházely jednání celostátní poroty dvě postupové soutěže pro mládež do 21 let, Náchodská Prima sezona a Junior SČF. (Z těchto soutěží do Národní soutěže postupují pouze vítězové.)
Porota pod vedením profesora Miroslava Vojtěchovského 15. dubna provedla vyhodnocení a ve všech kategoriích udělila ceny, které budou předány na slavnostním zahájení v Ottenderfově domě ve Svitavách v sobotu 15. 5. 2010 v 10.30 hodin.
Národní soutěž od svého vzniku v roce 1970 prodělala samozřejmě nejrůznější změny. Co se však nezměnilo, je zájem fotografů, skutečnost, že soutěž vychovala mnoho špičkových amatérských fotografů (M. Borovička, F. Dostál, J. Anděl, L. Dušková, J. Platenka a řadu dalších), stejně jako se ve svých začátcích soutěží účastnili pozdější profesionálové jako D. Kyndrová, L. Kamarád, P. Moško či V. Birgus. Přínos soutěže tedy není jen vzájemném setkávání a seznámení s tvorbou, ale především ve výchovném působení a zvyšování povědomí o kultuře fotografie.
Program letošního zahájení je doplněn mimo vyhlášení výsledků i besedou s členy poroty, která se uskuteční po zahájení výstavy od 11.30 hodin v Městském muzeu Svitavy (Máchova alej 1).
Tam se také v 15 hodin uskuteční setkání s ministrem kultury profesorem Václavem Riedlbauchem, který předá profesoru Ludvíku Baranovi Cenu Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit pro rok 2010 – obor audiovizuální a výtvarné aktivity.
V kulturním centru Fabrika (Wolkerova alej 18) budou dále vystaveny soubory fotografií ze slovenského AMFA 2009 a ukázky prací vybraných fotoklubů.
Dá se říci, že v sobotu 15. 5. 2010 budou Svitavy žít fotografií, a proto stojí za to přijet.

Všichni přátelé dobré fotografie jsou zváni.

Kontakt pro média: Milan Sedláček, obor amatérská fotografie ARTAMA, tel: 736 704 228, e-mail: sedlacek@nipos-mk.cz