Semináře Mladá scéna 2010

MLADÁ SCÉNA – SEMINÁŘE, 23. – 27. ČERVNA 2010

Celostátní přehlídka studentských divadelních souborů v Ústí nad Orlicí nabízí opět několik seminářů pro účastníky. Letos se práce v seminářích zahájí už ve středu 23. června ve 13 hodin, kdy budou mít seminární třídy prostor pro seznámení a společný výlet… Přihlásit se do vámi zvoleného semináře můžete Lence Novotné e-mailem na adresu novotna@nipos-mk.cz nejpozději do 31. května 2010. Pokud budete mít jakýkoliv dotaz související s přehlídkou volejte 221 507 974 nebo 604 43 34 85 nebo pište.

Seminář J jako jéé animace J jako Jana

Pojďme dávat věcem, tvarům, fotkám… duši – pojďme animovat

pro studenty od 15 do 26 let

Chcete si vyzkoušet práci s animací? Máte nápady, ale také trpělivost a schopnost spolupracovat? Tak pro vás je ideální společné nahlédnutí pod pokličku tvorby, krásy a tajemství animovaného filmu. Seznámíte se s různými druhy animace a ve skupinách se pokusíte své nápady realizovat ve vlastních krátkých animovaných filmech.

Dobré je mít s sebou: digitální fotoaparát a stativ

Lektorka: Jana Machalíková, narodila se v Praze, vystudovala dramatickou výchovu na DAMU. Recituje, hraje, improvizuje, moderuje, vede improvizační týmy, učí, lektoruje a mimochodem také vede animační dílny v Národní galerii…

Seminář začne ve středu 23. června 2010 ve 13 hodin, pokračovat bude každý den v 9.00 a končit bude ve 12.15 a bude ukončen v neděli 27. června 2010 případnými ukázkami animovaných filmů.

Seminář H jako hudba H jako Honza

Co jste ještě neřekli hudbou

pro studenty od 15 do 26 let

Seminář je určen pro všechny zájemce o netradiční práci se zvuky a hudbou, bez znalosti not či hry na hudební nástroj. Poslouchali jste někdy hudbu svého těla? Nebo poslouchali jste někdy hudbu ticha? Chtěli byste mít kapelu, ale nemáte koho oslovit a nebo vás nikdo do kapely nechce? Pojďme sestavit experimentální kapelu z účastníků bez ohledu na stav, pohlaví nebo hudební zkušenosti. Máte buben, kastaněty nebo rumba-koule a stydíte se předvést přátelům svůj um? Přijeďte si zařádit, meditovat a aktivně odpočinout mezi zvuky svého vlastního těla a zvuky ticha.

Lektor: Jan Matásek, narodil se mamince a tatínkovi, muzikant, skladatel, herec, zpěvák a motorkář, působící v Divadle Minor v Praze

Seminář začne ve středu 23. června 2010 ve 13 hodin, pokračovat bude každý den od 9.00 do 12.00 a bude ukončen v sobotu 26. června 2010 případným koncertem ukázkové kapely.

Seminář E jako exkluzivní žurnalistika E jako Eva

Jak se píše zpravodajům? Tvořivá žurnalistika pro odvážné (vážně i nevážně)

pro studenty od 15 do 26 let

Seminář je určen každému, kdo si chce ve čtyřech dnech přehlídky vyzkoušet něco z novinářského řemesla a zároveň z oblasti tvořivého psaní – tedy psát pro čtenáře přehlídkového zpravodaje. Budeme společně i individuálně tvořit texty, které – bude-li se dařit – každý den vyjdou otištěné ve zpravodaji. Seminář účastníkům nabídne základy tvorby různých typů publicistických textů (rozhovor, sloupek, reportáž) a jejich variací, i textů uměleckých, které také mohou být součástí přehlídkového zpravodaje jako emotivní, subjektivní reflexe dění na Mladé scéně. Půjde tedy i o texty literární (textové koláže, fotografie, básně, črty a jiné otevřené texty). Kdo se odváží do dílny vstoupit, může zažít jak časový pracovní stres, tak dobrý pocit z vytvořeného, které se s každým ranním rozbřeskem, vstupujíc do rukou čtenáře zpravodaje, stává pro něj aktuálním – a v téže chvíli je pro autora textu již textem minulým, včerejším – protože se rodí článek nový, dnešní, lepší…

Náročnost žurnalistické dílny může být vykoupena možností získat okamžitou zpětnou vazbu – nejprve od kolegů a lektorky v dílně, a poté i od čtenářů zpravodaje. Zkuste si stát se na čtyři dny novinářem – a pojďte do toho s odvahou, humorem; hrou i vážně.

Co si vzít s sebou: vlastní notebook, diktafon nebo MP3 přehrávač, flash disk

Lektorka: Eva Brhelová, narodila se ve Vítkově jako Jan Zajíc, vystudovala dramatickou výchovu na Divadelní fakultě JAMU v Brně, kde nyní vyučuje v Ateliéru Divadlo a výchova. Vede divadelní soubor na Církevní střední zdravotnické škole v Brně, je lektorkou dílen a seminářů tvořivého psaní. Pracovala v redakci Deníku Dětské scény v Trutnově, zkušenosti získávala pravidelnými články pro server České noviny. Přispívá do Amatérské scény, Tvořivé dramatiky.

Seminář začne ve středu 23. června ve 13 hodin, pokračovat bude každý den od 10.00 do 12.00 a poté po dohodě s lektorkou cca od 22.00 do 24.00, kdy bude druhá fáze společné práce věnovaná reflexím a konzultacím textů (vytvořených během odpoledne) a jejich konečným úpravám před odevzdáním do aktuálního čísla zpravodaje. Seminář bude ukončen v neděli dopoledne.

Seminář G jako glosář scénického čtení G jako Gábina

A co takhle číst na jevišti?

Pro studenty od 15 do 26 let

Stává se vám, že čtete knihu a potřebujete se o ni podělit? Připadáte si na zážitek z četby sami? Zjišťujete, že některá literatura se nehodí pro přednes, a přece je potřeba dát jí k dispozici lidský hlas? Přijde vám líto dělat divadlo z některých próz, a přece máte pocit, že by si zasloužily publikum? Nezvládáte se učit text představení nazpaměť? A co takhle číst na jevišti? Budeme zjišťovat, na jakých principech mohou texty vznikat a držet pohromadě, využijeme literární teorii k přenosu knih na jeviště a pokusíme se hledat jejich audiovizuální cesty k posluchačům-divákům.

Co mít s sebou?

Povinně: knihu povídek / krátkých próz / novelu atp., které vás něčím oslovily a rádi byste se o ně podělili, rádi byste je doporučili ostatním.

Nepovinně: jakýkoliv hudební nástroj / nástroje (počítá se i cokoliv, co vydává nějaký melodický či nemelodický zvuk), hudbu na CD, kterou máte rádi (žánrové pestrosti se meze nekladou).

Lektorka: Gabriela Sittová, narodila se v Zábřehu na Moravě, vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a studuje dramatickou výchovu na DAMU. Recituje, moderuje, hraje, improvizuje, učí děti, učí studenty a studentky, učí učitele a učitelky, učí se… a potom taky ráda čte a cestuje ve svých fantaziích.

Seminář začne ve středu 23. června ve 13 hodin, pokračovat bude každý den od 9.00 do 12.00. V sobotu nebo v neděli bude čas na případné ukázky ze semináře.

Seminář P jako příběhy fyzického básnictví P jako Petr

Fyzické básnictví aneb Pohybová a hlasová cvičení, která může dělat kdokoliv

Pro studenty od 15 do 26 let

Fyzické básnictví je zvláštní způsob práce s jazykem. Je to básnictví, které kromě běžné mluvené a psané řeči používá – pokud možno prostě a originálně – také řeč pohybů, zvuků, gest a obrazů, v různé míře a v různých vzájemných kombinacích, případně běžnou řeč opouští a vytváří řeč novou, osobní a přitom obecně srozumitelnou.

Výsledkem může být hlasová a pohybová improvizace nebo interpretace textu zaznamenaná v různých médiích, případně výtvarná práce. Představení, výstava, publikace nebo soukromý prožitek zvláštního způsobu sebevyjádření.

Fyzická báseň je víceméně „audiovizuální báseň v pohybu“. Jazykový experiment zkoumající meze běžné řeči.

A metafora – spojení slova s činem, ztělesňování Slova.

Lektor: Petr Váša narozen v Brně je český básník, hudebník, textař, skladatel, výtvarník, experimentální herec, performer, vysokoškolský pedagog. Studovaný výtvarný vědec je znám jakožto velký improvizátor a hledač neotřelých uměleckých postupů.

Seminář začne ve středu 23. června ve 13 hodin, pokračovat bude každý den od 9.00 do 12.00 a bude ukončen v sobotu 26. června 2010 případnými ukázkami ze semináře.

Seminář F jako fatální síla dechu F jako Feng-yűn

Dýchání a život umělce

Jednodenní odpočinkový seminář pro pedagogy

Není vás dobře slyšet? Nelíbí se vám váš hlas? Necítíte se ve své kůži? Umíte dýchat? Víte, že správným dýcháním propojujeme své fyzické tělo a mysl v jeden celek? Čtyřhodinový seminář „Hlasová autoterapie“ vám podá základní klíč ke svému energickému tělu.

Lektorka: Feng-yűn Song, zpěvačka napříč žánry, hlasová pedagožka a terapeutka. Pochází z čínské Sibiře. Od 14 let praktikuje cvičení čchi-kung a tchaj-ťi. Již v šesti letech zahájila náročné dvanáctileté studium tradiční pekingské opery. Od roku 1999 soukromě studuje klasický zpěv, jazz, přírodní zpěv, zkoumá různé pěvecké techniky a hlasové možnosti. Koncertuje a píše písně. Založila hudebně vzdělávací a terapeutický program „Hlasová autoterapie“, zaměřený na funkci a dysfunkci dechu při hlasové práci i v lidské psychice. Program je určen jak pro hlasové profesionály, tak pro zájemce o osobnostní růst.

Seminář proběhne ve čtvrtek 24. června od 9 do 13 hodin.

www.fengjunsong.cz

Seminář V jako vhodné světlo V jako Vladimír

Jasno se světlem

Dvoudenní seminář pro všechny, kteří se zabývají nebo zajímají o divadelní svícení

Připadá vám divadlo jako černá díra obalená spletí kabelů, ve kterých se vyzná jen málokdo? Chtěli byste si (či potřebujete) udělat jasno v tom, jak používat světla v divadle? Jak se připravit na svícení představení, jak nakreslit světelný plánek; filtry, narážky, intenzita a čas svícení. Zkrátka krátká intenzivní nalejvárna o světelné divadelní technologii se v dnešním technologickém světě opravdu může hodit.

Lektor: Vladimír Burian, osvětlovač, light designér, divadelní technik, svítí převážně taneční a alternativní představení. Narozen v Příbrami, vystudoval VŠUP Praha, pracuje v divadle Alfred ve dvoře a svítí všude možně. Světelnou technologii pro zájemce občas přednáší, například na HAMU.

Dvoudenní seminář bude zahájen v pátek 25. června v 9 hodin.

Lenka Novotná, tel.: 221 507 974, mobil: 604 43 34 85, e-mail: novotna@nipos-mk.cz