O mezidruhové přehlídce

JIRÁSKŮV HRONOV, festival amatérského divadla

(mezidruhová přehlídka se zahraniční účastí)

 

  • 1. ročník festivalu se konal v roce 1931. Od té doby se festival koná nepřetržitě. V roce 2009 se uskuteční 79. ročník ve dnech 30. 7. až 8. 8. 2009.
  • Z pověření Ministerstva kultury České republiky jej pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu Praha (NIPOS-ARTAMA) a Město Hronov (kraj Hradec Králové, okres Náchod).
  • Kontakt na pořadatele: Jan Julínek, mobil: 603 113 222, e-mail: julinek@nipos.cz, NIPOS-ARTAMA, P.O.BOX 12 / Fügnerovo nám. 4, 120 21 Praha 2.
  • Jiráskův Hronov je českým celostátním festivalem amatérského divadla se zahraniční účastí. Festival završuje pyramidu soutěžních postupových přehlídek (krajských a celostátních) konaných v České republice pro jednotlivé druhy a oblasti amatérského divadla. Snaží se návštěvníkům soustředěně zprostředkovat to nejlepší a nejinspirativnější, co se urodilo v poslední divadelní sezóně.
  • Program festivalu je sestavován z  inscenací nominovaných a doporučovaných z celostátních (národních) přehlídek pro jednotlivé druhy a oblasti divadla (činoherní divadlo, činoherní divadlo pro děti, hudební a taneční divadlo, loutkové divadlo, pantomima a pohybové divadlo, experimentující divadlo, mladé (studentské) divadlo, dětské divadlo, venkovské divadlo, divadlo poezie aj.).
  • Program festivalu dotváří vybrané inscenace zahraničních souborů, ověřené na významných festivalech amatérského divadla v Evropě, případně na jiných kontinentech.
  • Součástí festivalu jsou dílny, diskusní fóra k představením a další vzdělávací příležitosti. Dílny jsou věnovány nejrůznějším divadelním disciplínám. Bývá jich cca 15, většina z nich je devítidenních, jsou vedeny divadelními odborníky a pedagogy z České republiky i ze zahraničí. Komunikačním jazykem dílen je ve většině případů čeština, ale každoročně je zde příležitost nejméně pro anglicky mluvící zájemce ze zahraničí.
  • Festival mívá bohatý doplňkový program, a to jak divadelní, tak mimodivadelní (hudební koncerty, taneční vystoupení atp.).