NIPOS > 37. národní soutěž amatérské fotografie 2017

37. národní soutěž amatérské fotografie 2017

Svitavy 13. května opět přivítají amatérské fotografy.
Národní soutěž amatérské fotografie díky své oblibě a kvalitě existuje bez přerušení již od roku 1970. Od této doby prošla řadou změn. Co se však nezměnilo, je zájem fotografů a skutečnost, že soutěž vychovala mnoho špičkových amatérských fotografů (M. Borovička, F. Dostál, J. Anděl, L. Dušková, J. Platenka a řada dalších), stejně jako se v jejích začátcích účastnili pozdější profesionálové jako D. Kyndrová, L. Kamarád, P. Moško či V. Birgus. Přínos soutěže tedy není jen ve vzájemném setkávání a seznámení s tvorbou, ale především ve výchovném působení a zvyšování povědomí o kultuře fotografie.

  1. ročník Národní soutěže amatérské fotografie, který z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádají NIPOS-ARTAMA a Svaz českých fotografů spolu se Střediskem kulturních služeb města Svitavy za spolupráce Městského muzea a galerie ve Svitavách, Impuls Hradec Králové a Společnosti přátel fotografie bude mít vrchol ve Svitavách v sobotu 13. května 2017. Tady se uskuteční vyhlášení výsledků a zahájení výstavy největší amatérské fotografické soutěže v České republice – 37. národní soutěže amatérské fotografie 2017.

Uzávěrka letošního ročníku byla 14. března 2017 a porota pod vedením známého fotografa a pedagoga doc. Josefa Ptáčka se sešla 13. dubna ve Svitavách, aby zhodnotila fotografie zaslané do letošního ročníku. Opět se soutěžilo ve třech kategoriích, z nichž dvě „přímá fotografie“ a „fantazie“ byly rozděleny podle věku (do 21 let a bez rozdílu věku). Ze zaslaných 859 snímků od 148 autorů a 10 kolektivů porota ocenila 16 autorů a tři kolektivy. Dalších osm autorů obdrží ceny od spolupořadatelů. Na výstavu byly vybrány fotografie 105 autorů a pěti kolektivů.
Vyhlášení výsledků a předání ocenění se uskuteční na slavnostním zahájení v sále Ottendorferova domu (Náměstí Míru 1) v sobotu 13. 5. 2017 v 10.30.  Zahájení výstavy se uskuteční ve 12 hodin v Městském muzeu a galerii (Máchova Alej 1). Doprovodné výstavy jsou ve všech podlažích Kulturního centra Fabrika i v kině Vesmír a dvou kavárnách ve městě. Program letošního setkání amatérských fotografů je již tradičně doplněn o další aktivity, jako například hodnocení portfolií, fotografickým workshopem a dalšími aktivitami. V neděli 14. 5. pak společnou návštěvou Fotofestivalu v Moravské Třebové.
Posláním soutěže má být konfrontace tvorby fotografů, kteří nejsou na své tvorbě existenčně závislí a následné výstavy (nejen ve Svitavách, ale také v Praze, Plasech, Turnově a na Slovensku) mají za úkol nejen představit to nejlepší, co se v posledním období zrodilo na celostátní úrovni, ale také na základě porovnání jednotlivých snímků a hodnocení poroty napomoci k dalšímu uměleckému růstu amatérské fotografie. Proto opravdu stojí za to účastnit se a v sobotu 13. 5. do Svitav přijet. Akce se koná pod záštitou Ministra kultury ČR Mgr. Daniela Hermana. Připojuje se k Týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby.
Více na http://www.fotonarodni.cz/; www.scf.cz; www.nipos-mk.cz