NIPOS > Divadelní Piknik Volyně nabídne nejlepší amatérské činoherní inscenace

Divadelní Piknik Volyně nabídne nejlepší amatérské činoherní inscenace

Divadelní Piknik Volyně nabídne nejlepší amatérské činoherní inscenace
Divadelní Piknik Volyně, celostátní přehlídka amatérských činoherních a hudebních divadel, se letos uskuteční ve dvou prodloužených víkendech 4. – 7. a 11. – 14. května 2017. V jeho programu se objeví 20 nejlepších inscenací letošní sezóny, které vybrala programová rada z návrhů vzešlých z 18 krajských postupových přehlídek. Těch se zúčastnilo přes 100 souborů.
Program bude rozmanitý. Nebude v něm chybět klasická dramatika, muzikál, autorské divadlo, kabaret nebo improvizace. Přehlídku zahájí MDS Cyrano České Budějovice s autorským muzikálem Cyrano. Světovou premiéru textu Julie Cho Archiv jazyků představí Divadlo poPUD Brno. Příznivce filmu Solaris jistě nadchne stejnojmenná inscenace Divadla Klas /Zdrhovadla Klášterec nad Ohří.  Diváci se mohou těšit i na osvědčené amatérské divadelní soubory. Latrina Magika při V.A.D. Kladno zahraje Valérii a týden divů. Rádobydivadlo Klapý tentokrát sáhlo po současném dramatu irské autorky Mariny Carr U Kočičí bažiny.  Přehlídku uzavře Kočovné divadlo Ad Hoc se svým novým autorským kabaretem Nové TV. 
Účastníci se mohou těšit na PIQUE-NIQUE QUIZ – celopřehlídkovou soutěž pro diváky o piknikový koš, na BURKE CUP – soutěž (nejen) divadelních týmů o pobyt na příštím ročníku zdarma a již tradiční noční opékání buřtů a všudypřítomné buchty pana Tichého.  Slavnostní zakončení přehlídky spojené s vyhlášením výsledků a předáním ocenění se uskuteční formou divadelního pikniku.
Během festivalu budou k jednotlivým inscenacím probíhat diskusní fóra. V lektorském sboru zasednou Kateřina Baranowska (scénografka), Aleš Bergman (režisér a pedagog herectví), Jaromír Hruška (režisér), Zdeněk Janál (dramaturg) a Michal Zahálka (divadelní teoretik). Pro zájemce jsou připraveny i tematické semináře: Jevištní řeč (lektorky Evy Spoustové), Herecký seminář (lektora Luďka Horkého), Dramaturgie (lektora Jana Šotkovského) a volně přístupný Diskusní klub (pod vedením Milana Schejbala).
Přehlídka se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana. Celostátní přehlídku z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, jeho útvar ARTAMA, ve spolupráci s městem Volyně, Volyňskou kulturou a DS PIKI Volyně. Finanční prostředky poskytlo Ministerstvo kultury, Jihočeský kraj a Město Volyně.
Více informací naleznete na www.divadelnipiknik.cz.