NIPOS > Svatováclavský benefiční koncert ve Stěžerách

Svatováclavský benefiční koncert ve Stěžerách

V neděli 25. září 2016 v 18 hodin proběhne v kostele sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové Svatováclavský benefiční koncert. Na koncertě se představí akordeonové kvarteto Pražské barokní harmoniky a Smíšený pěvecký sbor Smetana z Hradce Králové.

26. ročník Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles je stejně jako v loňském roce rozložen do pěti etap, které se konají mezi květnem a říjnem v různých městech a regionech ČR (Ústí nad Labem, Bučovice a Letovice, Stěžery u Hradce Králové, Boskovice, Praha). Zúčastní se ho 10 komorních orchestrů, 2 pěvecké sbory, 2 kvartety, 10-15 flétnových souborů a 1 dechový soubor, což představuje zhruba 316 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech České republiky.

I v roce 2016 je program festivalu zaměřený zčásti na díla českých klasiků, ale neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Díky této praxi se festival, jeho program i celý obor neprofesionální komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a Kruh přátel umění ve Stěžerách.  Nad celým Národním festivalem převzal záštitu ministr kultury Mgr. Daniel Herman.