NIPOS > FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

Dvacátý pátý ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 3. až 5. června 2016. Zahájení festivalu proběhne v pátek 3. června v 19 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, ve kterém se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Program bude žánrově obohacen o folk, starou hudbu a historické tance.

V sobotu 4. června se program festivalu přesune do Hradce Králové do Žižkových sadů. Dopolední program bude patřit kapele Marien z Pardubic a polskému pěveckému sboru Aperto. Po poledni ovládnou pódium dětské soubory, odpoledne se pak představí účinkující festivalu v hlavním programu Roztančené sady od 14.30 do 16 hodin. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem, kde bude možno zhlédnout nejzajímavější choreografie, které ve folklorních souborech vznikly v posledních letech. Představení nazvané Na našem se uskuteční v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.

V neděli 5. června se v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Baldrián Pardubice, Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Dyleň Karlovy Vary, Formani Slatiňany, Haná Velká Bystřice, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Marína Zvolen – Slovensko, Peciválek Hradec králové, Perníček Pardubice, Radhošť Rožnov pod Radhoštěm, Radost Pardubice, Salichovci Ostrava a Sejkorky Slatiňany.

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, Statutárního města Pardubice, Statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS, útvar ARTAMA, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Kulturní centrum Pardubice. Akce se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana, primátora Pardubic Ing. Martina Charváta a Rady Královéhradeckého kraje.

Kontakty pro média:

Kateřina Černíčková, obor taneční folklor ARTAMA, tel: 778 702 392, email: cernickova@nipos-mk.cz

Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel: 773 699 368, email: hancilova@nipos-mk.cz