NIPOS > Jiráskův Hronov se stěhovat nebude

Jiráskův Hronov se stěhovat nebude

Pořadatelé Jiráskova Hronova se v úterý 1. prosince 2015 sešli na mimořádném jednání festivalového výboru Jiráskova Hronova, aby si ujasnili vzájemné postoje k organizačnímu zajištění a koncepci příštího ročníku festivalu. „Nikdy jsme neřekli, že se Jiráskův Hronov má přesouvat do jiného města,“ vyvrátila hned zpočátku některé domněnky ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská.

Členové výboru se shodli, že jim jde především o rozvíjení unikátní tradice Jiráskova Hronova. Starostka Hronova Hana Nedvědová reagovala na připomínky, které zazněly na minulém zasedání a předložila výboru návrhy na jejich řešení. „Je třeba si uvědomit, že Hronov je malé město a má pouze určité kapacity. Přesto hledáme řešení a navrhujeme některé změny, které by měly festivalu pomoci,“ řekla Nedvědová.

Zájem ministerstva kultury o rozvoj a zachování přehlídky Jiráskův Hronov vyjádřila ředitelka odboru regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury Zuzana Malcová. „Hronov je špičkou amatérského divadla a bude jí i do budoucna, protože to ani není jinak možné,“ uzavřela jednání Malcová.

Na zajištění vrcholné přehlídky amatérského divadla se podílejí město Hronov a NIPOS (Národní informační a poradenské středisko pro kulturu). Město Hronov zajišťuje organizaci Jiráskova Hronova v místě konání. NIPOS, příspěvková organizace ministerstva kultury, je zodpovědná za program festivalu. Spolupořádá a odborně garantuje celostátní přehlídky a z nich nominuje jednotlivé soubory na Jiráskův Hronov. Na financování festivalu se významně podílí Ministerstvo kultury.

Program hronovského týdne je vyvrcholením celoroční divadelní sezóny. Ta začíná krajskými přehlídkami a pokračuje přehlídkami celostátními: Krakonošův divadelní podzim, Popelka Rakovník, Otevřeno Kolín, Divadelní Piknik Volyně, Šrámkův Písek, Wolkrův Prostějov, Dětská scéna Svitavy, Mladá scéna Ústí nad Orlicí, Loutkářská Chrudim, Tanec, tanec… Jablonec.  Z celostátních přehlídek se na Hronov vybírá přibližně z tisícovky inscenací nebo choreografií.  K vidění jsou inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, nechybí ani divadlo poezie či divadlo hudební. Ke vzdělávání amatérských tvůrců přispívá propracovaný systém seminářů, jejichž lektory jsou přední divadelní odborníci, praktici i teoretici. Již řadu let obohacují program Jiráskova Hronova zahraniční neprofesionální divadla.

Příští 86. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov se odehraje v Hronově ve dnech 30. 7. – 6. 8. 2016.

Kontakt pro média: Marcela Hančilová, tisková mluvčí festivalu Jiráskův Hronov, tel: 773 699 368, email: hancilova@nipos-mk.cz