NIPOS > Festival sborového umění Jihlava 2015

Festival sborového umění Jihlava 2015

Ve dnech 5. – 7. června 2015 se v Jihlavě uskuteční 58. ročník Festivalu sborového umění, obohacený o mezinárodní soutěž pěveckých sborů a doprovodný koncert v kostele sv. Františka Serafinského v Golčově Jeníkově. Jedná se o sborový festival s nejdelší tradicí v České republice.

V letošním roce se v samostatných koncertních vystoupeních představí 12 soutěžních a 10 přehlídkových pěveckých sborů, včetně 2 zahraničních. Festivalové koncerty se uskuteční na několika místech v Jihlavě – páteční zahajovací koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 hod), sobotní soutěž i večerní koncert v divadelním sále Domu kultury, odpolední open-air koncert na Masarykově náměstí a nedělní dopolední koncert v Parku Gustava Mahlera, v případě nepříznivého počasí v prostorách Domu filharmonie.

Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu 6. 6. od 10 do 14,30 hodin, vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů proběhne při sobotním večerním koncertě v Domě kultury od 19 hodin. Tamtéž bude slavnostně předána Cena Ministerstva kultury panu Bohuslavu Korejsovi – za celoživotní sbormistrovskou, pedagogickou a dirigentskou činnost v oblasti sborového zpěvu a duchovní hudby. V programu festivalu již tradičně zaznějí premiéry skladeb soudobých autorů v podání soutěžních i přehlídkových sborů. Obohacením letošního festivalu budou vystoupení dvou zahraničních sborů – Pěveckého sboru Monteverdi Choir Budapest (Maďarsko) a Cherkassy Music College Student´s Choir (Ukrajina).

Podobně jako v předchozích letech posluchači uslyší na zahajovacím koncertu jednak přehlídkové sbory, ale také vokálně – instrumentální vystoupení, tentokrát spojených vysokoškolských sborů (VUS Praha a VUS Pardubice) s Filharmonií Gustava Mahlera Jihlava při provedení Fibichovy Jarní romance.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření soutěže do více kategorií (komorní sbory, velké smíšené sbory), s možností volby povinné – tzv. novinkové skladby, či volného programu. Pro všechny účastníky festivalu je připraven Atelier Jana Staňka (v sobotu od 15 hodin, Malá scéna Domu kultury) s tématem alikvotního zpěvu a zvuku pěveckého sboru.

Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a primátora statutárního města Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolfa Chloupka. Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Společnost pro FSU, o. s. Jihlava.