NIPOS > Český videosalon a Zlaté slunce v Ústí nad Orlicí

Český videosalon a Zlaté slunce v Ústí nad Orlicí

Šedesátý první ročník celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby tvoří dvě samostatné soutěže – Český videosalon a Zlaté slunce. V Kulturním domě v Ústí nad Orlicí se od čtvrtka 12. června do soboty 14. června 2014 představí práce nejúspěšnějších účastníků soutěže, a to jak zralých tvůrců, tak začínajících mladých autorů. Oběma soutěžím pravidelně předcházejí krajská postupová kola, letos se konalo osm kol pro dospělé filmaře a dvě zemská kola ve školní kategorii.

Program Zlatého slunce uvedou ve čtvrtek 12. 6. 2014 dvě projekce pro mateřské školy pod názvem Kouzelné pohádky a vernisáž výstavy prací studentů Střední umělecké průmyslové školy z Ústí nad Orlicí. Následující filmové projekce soutěžní kategorie školních filmů budou rozdělené do dvou věkových kategorií – pro základní a střední školy. Na dvoudenním workshopu Zlaté slunce – Děti a kreativní tvorba s podtitulem Kamera jede! Akce! si mladí účastnící vyzkoušejí svůj talent a naučí se něco nového ve videotvorbě, animaci, pixelaci, práci s loutkami a počítačovou animací. Vyhlášení výsledků Zlatého slunce v letošním jedenáctém ročníku se uskuteční ve čtvrtek v 19 hodin v Kulturním domě.

V pátek 13 6. 2014 je na programu Český videosalon se soutěžními projekcemi, diskusemi k filmům a večerním slavnostním zahájením soutěže dospělých za účasti představitelů Pardubického kraje, NIPOS Praha, Města Ústí nad Orlicí, Českého a Slovenského neprofesionálního filmu a Světového výboru UNICA. Diváci zhlédnou také projekci dokumentů o loňském ročníku soutěže a upoutávku na Světový festival UNICA, který se bude konat v srpnu v Piešťanech.

V sobotu 14. 6. 2014 pokračuje Český videosalon dalšími soutěžními projekcemi. Divákům bude nesoutěžně promítnuta kolekce nejlepších slovenských neprofesionálních filmů. Program zakončí oblíbená soutěž Minuta film a vyhlášení výsledků a předání cen. V neděli ráno o půl deváté se bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie konat zádušní mše svatá za zesnulé neprofesionální filmaře.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury České republiky soutěž pořádají NIPOS-ARTAMA Praha, Město Ústí nad Orlicí, Klubcentrum v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Pardubickým krajem a občanskými sdruženími zastoupenými v Českém výboru UNICA – Celostátním svazem neprofesionálního filmu. Soutěž se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Daniela Hermana.