NIPOS > Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové

Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové

Dvacátý třetí ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 6. až 8. června 2014. Zahájení festivalu proběhne v pátek 6. června v 19 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy a Slovenska. Svůj prostor zde dostanou také žánrová obohacení v podobě folku, staré hudby a historických tanců.

V sobotu 7. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové na Masarykovo náměstí. Dopolední program bude patřit kapelám Marien a Severka a po poledni dětským souborům. Odpoledne od 13 hodin projde od Adalbertina na Masarykovo náměstí průvod účinkujících českých i zahraničních souborů, které se představí v hlavním programu Roztančené náměstí od 14,30 do 16 hodin. Zvláštní událostí letošního festivalu je uvedení hudebně dramatické skladby Vojna podle dochovaných textů a partitury E. F. Buriana, nastudované studenty DAMU. Jedná se o jeden z nejzajímavějších dramatických počinů vycházejících z lidové poezie u nás. Představení se uskuteční v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.

V neděli 8. června se v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Baldrián Pardubice, Dupák Hradec Králové, Grunik Ostravice, Holoubek Pardubice, Hořeňák Lázně Bělohrad, Kohoutek Chrudim, Kvítek Pardubice, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Mladinka Plzeň, Mladosť Slovensko, Perníček Pardubice, Plzeňský MLS, Radost Pardubice. Hostem festivalu je soubor Iidastiinat z Finska.

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, Statutárního města Pardubice, Statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS-ARTAMA Praha, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Kulturní centrum Pardubice.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, primátorky Pardubic MUDr. Štěpánky Fraňkové a Rady Královéhradeckého kraje.