NIPOS > Divadelní Piknik Volyně nabídne nejlepší amatérské činoherní inscenace

Divadelní Piknik Volyně nabídne nejlepší amatérské činoherní inscenace

Divadelní Piknik Volyně, celostátní přehlídka amatérských činoherních a hudebních divadel se letos uskuteční ve dvou prodloužených víkendech 8. – 11. a 15. – 18. května 2014. V jeho programu se objeví 19 nejlepších inscenací letošní sezóny, které vybrala programová rada z návrhů vzešlých ze 17 krajských postupových přehlídek. Těch se zúčastnilo přes 100 souborů.

 

Program bude rozmanitý. Nebude v něm chybět klasická dramatika, autorské divadlo ani muzikál. Těšit se můžete na divácky atraktivní titul Šakalí léta v podání DS Tyl Rakovník. Klasiku zastupuje inscenace DS Ty-já-tr/HROBESO Praha Revizor. K vrcholům bude jistě patřit již několika cenami ověnčená inscenace Ruského kroužku při  V.A.D. Kladno Charmsovy pašije. Diváci se dále mohou těšit na Havlovu Audienci v podání OLDSTARS Praha či Kočár do Vídně Divadla TRIARIUS Česká Třebová, který se hraje pouze pro 35 diváků.

 

Hostem přehlídky budou Geisslers Hofcomoedianten, kteří ve Volyni zahrají svou inscenaci Romeo a Julie (ve)dle Romia und Juliety. Slavnostní zakončení přehlídky spojené s vyhlášením výsledků a předáním ocenění se uskuteční na místní plovárně formou (divadelního) pikniku.

 

Během festivalu budou k jednotlivým inscenacím probíhat diskusní fóra. V lektorském sboru zasednou Kateřina Baranowska (scénografka), Petr Christov (divadelní teoretik), Milan Schejbal (režisér) a Jan Šotkovský (dramaturg). Diskuse bude moderovat Jaromír Hruška (dramaturg). Pro zájemce jsou připraveny i tematické semináře: Jevištní řeč (lektorky Evy Spoustové), Herecký trénink I a II (lektora Jana Hniličky) a Praktická dramaturgie (lektora Luďka Horkého).

 

Celostátní přehlídku z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu – jeho útvar ARTAMA ve spolupráci s městem Volyně, Volyňskou kulturou a DS PIKI Volyně. Finanční prostředky poskytlo Ministerstvo kultury, Jihočeský kraj a Jaderná elektrárna Temelín.

 

Přehlídka se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana.

 

Akce se připojuje k Týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby, který se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a České komise pro UNESCO.

www.amaterskatvorba.cz

 

 

Kontakt pro média

Mgr. Simona Bezoušková, obor činoherní a hudební divadlo ARTAMA, tel.: +420 603 584 489, e-mail: bezouskova@nipos-mk.cz

Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel: 221 507 943, email: hancilova@nipos-mk.cz