2. etapa NF NKST 2013

Hodnocení 2. etapy NF NKST 2013, která se konala 19.5. 2013 v Pardubicích

V neděli 19. května  2013 se konala 2. etapa Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles 2013, který z pověření a přispění Ministerstva kultury České republiky již 23 let pořádá Národní informační a poradenské středisko v Praze.

Záštitu nad všemi akcemi, které NIPOS pořádá z pověření Ministerstva, tedy i Národní festival NKST, převzal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky.  Akce se připojila k „Týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby“, jehož koordinátorem je NIPOS.

Spoluorganizátorem této etapy byl Pardubický komorní orchestr. Jmenovitě paní Marie Dobášová – jednatelka a členka orchestru se svým týmem.  Etapa se konala pod záštitou primátorky města Pardubic MUDr. Štěpánky Fraňkové a Pardubického kraje. Finančně velmi výrazně akci podpořilo Statutární město Pardubice,  Pardubický kraj a OSA.

Etapa byla pojata jako Slavnostní koncert k 45. výročí založení Pardubického komorního orchestru. Celý program natáčel Český rozhlas – stanice  ČRo 3 -Vltava (doc. Tomáš Zikmund) pro svůj publicistický pořad Slovo o hudbě. Mediálním partnerem mimo ČRo 3-Vltava byl Český rozhlas Pardubice a Kulturní centrum Pardubice

Koncert zahájila jednatelka paní Dobášová, přivítala vzácné hosty i obecenstvo. Představila několika slovy jednotlivé účinkující  soubory. V průběhu koncertu předala zástupkyně NIPOS-ARTAMA Soňa Hanzalová gratulační dopis ředitelky NIPOS Mgr. Lenky Lázňovské  dirigentovi Pardubického komorního orchestru Otakaru Tvrdému k jeho životnímu jubileu (80), které oslavil začátkem roku. Závěrem poděkovala všem sponzorům za přispění na slavnostní koncert i mediálním partnerům za podporu a pomoc.

Na koncertu mimo pořadatelský Pardubický  komorní orchestr vystoupili Lanškrounští pištci (umělec. vedoucí Marta Obrová),  Tišnovský komorní orchestr  (umělec. vedoucí Jaroslav Kolesa, dirigent Vít Mareček)  a flétnový soubor SYRINX z Prahy (umělec. vedoucí Magdalena Bílková Tůmová).  

Koncert se nesl v opravdu slavnostní atmosféře, hosté i obecenstvo vytvořili přátelskou atmosféru a vzdali hold dirigentovi i jeho orchestru. Dobové kostýmy dětských pištců působily osvěžujícím dojmem.   Dramaturgie koncertu měla gradující průběh, výkony účinkujících byly na úrovni. Rytířský sál nestačil svou kapacitou a tak se ti, co se nevešli do sálu, usadili na nádvoří zámku a poslouchali koncert otevřenými okny. Díky teplému a slunnému počasí  bylo naslouchání více než příjemné.

Statistika:  2 komorní orchestry, 2 hudební tělesa,  63 účinkujících, 350 platících posluchačů