NIPOS > 23. festival neprofesionální komorní a symfonické hudby zahajuje

23. festival neprofesionální komorní a symfonické hudby zahajuje

1. etapa, neděle 3. 3. 2013, začátek v 17.00 hod., Aula Gymnazia, Rumburk.
Slavnostní koncert k 50. výročí založení Rumburského komorního orchestru
.  

Národní festival komorních a symfonických těles je letos rozložen do pěti etap, které se konají mezi březnem a zářím 2013 v různých městech a regionech ČR – Rumburk, Pardubice, Bučovice – zámek, Slavkov – kaple, Trmice – zámek, Stěžery u Hradce Králové. Zúčastní se jej 22 hudebních těles, tj. asi 340 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 6 koncertů v 6 městech České republiky.

Programově se festival zaměřuje nejen na obvyklá hudební výročí, ale vyzývá ke spolupráci i soudobé české skladatele. Po každém festivalovém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Na koncertu 1. etapy, která se koná v aule Gymnasia Rumburk, vystoupí 3 členové Lhoteckého kvarteta, Rumburský komorní orchestr se sólisty Jaroslavem Svěceným a Julií Svěcenou (housle), Danou Langerovou (soprán) a Pavlínou Marcínovou (violoncello). Diriguje Miroslav Lošťák, průvodní slovo Josef Eder.

Akci za podpory a z pověření Ministerstva kultury připravuje NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) ve spolupráci s Domem kultury „Střelnice“ v Rumburku. Etapa se bude konat pod záštitou senátora Parlamentu České republiky Ing. Jaroslava Sykáčka.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), útvar ARTAMA
Blanická 4, 120 21 Praha 2, www: www.nipos-mk.cz, tel: 221 507 935, fax: 221 507 955

Kontakt pro média: Soňa Hanzalová, Obor komorní a symfonické hudby ARTAMA, tel: 221 507 962, e-mail: hanzalova@nipos-mk.cz

Srdečně zveme širokou veřejnost na koncert zahajovací etapy festivalu!