NF NKST – X. bienale setkání flétnových souborů – 3. etapa

Ve sobotu 15. a v neděli 16. září 2012 se konala  3. etapa Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles 2012 v Boskovicích.  Tato etapa byla pojata jako  X. setkání flétnových souborů, které se koná pravidelně jako bienale.

V sobotu se konaly 2 koncerty,   na zámku Boskovice a  v Synagoze v židovské čtvrti. V neděli od 10.00 hodin začaly promenádní koncerty v centru města Boskovice.

Spolupořadatelem NIPOS-ARTAMA byl Kyjovský komorní orchestr. Jeho členové se vzorně postarali o mladší flétnisty. Pro ně byl zajištěn doprovodný program.

Po obědě se konal rozborový seminář, který vedla MgA. Magdalena Bílková Tůmová, členka Odborné rady KSH při NIPOS-ARTAMA. Zhodnotila celou akci, ocenila, chválila, ale i upozorňovala na chyby a nedostatky. Nešetřila uznáním a poděkováním. V odpoledních hodinách se účinkující rozjeli do svých domovů s příslibem, že se za dva roky zase sejdou.

Odezva účastníků i obecenstva byla značná, jistě sehrálo svou roli i teplé a slunné počasí. Potěšující je, že se v Bučovicích již utvořila tradice a na naše koncerty chodí stále více lidí. Jednotlivé koncerty nahrával tým Českého rozhlasu – stanice Vltava, rozhovory s jednotlivými uměleckými vedoucími pořizovala redaktorka Alena Michálková.

K účinkování pozvala Odborná rada a spolupořadatel Kyjovský komorní orchestr (jmenovitě ing. Jan Sáraz a Alena Kalužová) flétnové soubory: Písklata ze Žulové, Krumlovské a Lanškrounské pištce, Flétnový soubor ZUŠ Boskovice, Vivat flauto Modřany, Kvintet Amabile ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun, Travers kvartet Písek, Tibia Pragensis Praha a Flautores flautae Písek.

Tuto etapu mimo Ministerstvo kultury a NIPOS-ARTAMA podpořili Jihomoravský kraj, ANKST, město Boskovice, Régio – cestovní kancelář, OSA-hudební nadace, Ing. Milan Konečný M.I.K. – dřevěné hračky, Stavebniny Po.Ho.Da. Bučovice, Stavoservis Kyjov, spol. s r.o., Luža-Láníček spol. s r.o., stavební firma.