NIPOS > Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby

Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby

Český  videosalon a soutěž s workshopem školní kategorie

filmů Zlaté Slunce 2011

Ve dnech 16. – 18. června 2011 se v prostorách Malé scény a Kulturního domu v Ústí nad Orlicí uskuteční 58. ročník Celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby – Český videosalon a soutěž spojená s workshopem školních filmů Zlaté Slunce.

58. ročník tvoří dvě samostatné soutěže, které se prolínají do jednolitého celku a zcela nenápadně se na jedné celorepublikové soutěži filmařsky snoubí zralá dospělost s hledajícím tvůrčím mládím. Soutěž propojením Českého videosalonu a Zlatého Slunce se takto každým rokem dostává v oboru neprofesionálního filmu v České republice na vyšší úroveň. K tomu kvalitativně přispívají i předcházející soutěžní krajská a zemská kola.

Dne 16. 6. 2011 zahajuje maratón filmových projekcí na Malé scéně soutěž kategorie školních filmů Zlaté Slunce, která jsou rozdělena do dvou věkových kategorií určených pro základní a střední školy. Ve čtvrtek začíná třídenní workshop Děti a kreativní tvorba s podtextem Mladí filmaři v akci, kde si mladí účastnící mohou vyzkoušet svůj talent a nadání ve videotvorbě, animaci, pixelaci, práci s loutkami a počítačové animaci. V pátek 17. 6. 2011 bude zahájen Český videosalon soutěžními projekcemi a večerním slavnostním zahájením soutěže dospělých, kterého se zúčastní představitelé Ministerstva kultury, Pardubického kraje a Města Ústí nad Orlicí. U této příležitosti se uskuteční i vyhlášení výsledků soutěže Zlaté Slunce a bude předána Ing. Emilu Pražanovi Cena Ministerstva kultury ČR v oboru audiovizuální a výtvarné aktivity za celoživotní přínos českému amatérskému filmu. V sobotu 18. 6. 2011 pokračuje Český videosalon dalšími soutěžními projekcemi, divákům bude promítnuta kolekce nejlepších slovenských neprofesionálních filmů, letitou soutěž neprofesionálních filmařů navštíví i delegace ze Slovenska, Švýcarska, a dalších zemí. Český videosalon 2011 bude slavnostně ukončen vyhlášením výsledků soutěže dospělých v Kulturním domě.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), útvar ARTAMA
Blanická 4, 120 21 Praha 2
www: www.nipos-mk.cz
tel
: 221 507 900
fax: 221 507 929

Kontakt pro média:
Mgr. Miroslav Tuščák
obor neprofesionální film a video
tel: 221 507 958, 722 624 625
e-mail: tuscak@nipos-mk.cz

Z pověření Ministerstva kultury České republiky NIPOS-ARTAMA Praha, Město Ústí nad Orlicí, Klubcentrum v Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj ve spolupráci s občanskými sdruženími zastoupenými v Českém výboru UNICA – Celostátním svazem neprofesionálního filmu.

Nenechte si ujít setkání s amatérskými filmaři v Ústí nad Orlicí!!!