14.–18. loutkářská školička

BLIŽŠÍ INFORMACE O PŘIHLÁŠKÁCH A KONTAKTECH – NA KONCI TÉTO STRÁNKY

Česká obec sokolská ve spolupráci s NIPOS-ARTAMA pořádá na podzim 2010 pět Loutkářských školiček. Všechny jsou určeny nejširšímu okruhu zájemců, jediným omezením je kapacita těchto seminářů. Ale pozor, tři první se konají během jednoho víkendu.

Výroba marionety



POZOR – TATO ŠKOLIČKA
JE Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ ZRUŠENA!!

14. LOUTKÁŘSKÁ ŠKOLIČKA • VÝROBA LOUTEK

Zkušený pedagog ZUŠ Hradec Králové Jiří Polehňa zopakuje svou dílnu z loňského podzimu a provede účastníky taji výroby „nejklasičtější“ loutky, marionety. Vyvinul velmi zajímavou metodiku, která umožní vyrobit si jednoduchým a efektivním způsobem technologicky funkční loutku, de facto libovolné velikosti. Takže seminář je určen i těm méně zručným. Rozhodně bez vlastnoručně vyrobené loutky neodejdete.

POZOR – pokud se rozhodnete zúčastnit se i INSCENAČNÍ školičky (na konci října), můžete své loutky zapojit i do tvorby inscenace  – viz 17. loutkářská školička.

Účastnický příspěvek: 400,-
Ubytování: 50,-/noc ve vlastním spacáku v sokolovně (v případě jiných nároků dejte vědět, pořadatelé určitě najdou řešení)

8.–10. října 2010
Začátek v pátek 8. 10. v 18.00, konec v neděli 10. 10. cca po obědě
TJ Sokol Hostivař, Praha, U Branek 674, Praha 10
odkaz na www.mapy.cz

V Přerově se ve stejném termínu uskuteční hned dvě školičky.

Herectví hlasem

 

 

 

15.  LOUTKÁŘSKÁ ŠKOLIČKA • HERECTVÍ HLASEM

Pro všechny, kteří v loutkovém divadle používají hlas. Ať už ve spojené, nebo rozdělené interpretaci. Práce s charakterem, emocemi, s hlasovou stylizací – zkrátka tvorba divadelní postavy hlasem. Ale samozřejmě také hlasová hygiena, správná práce s dechem apod. Lektorkou bude Hana Dotřelová, loutkoherečka a pedagožka.

Účastnický příspěvek 150,- (100,- studenti a důchodci)
Ubytování 150,-/noc

8.–10. října 2010
Příjezd pátek 8. 10. večer, konec neděle 10. 10. v cca 15 hod.

Loutkové divadlo Sokol Přerov
Brabansko 1, 750 02 Přerov
odkaz na www.mapy.cz

Světlo na loutkovém divadle

16. LOUTKÁŘSKÁ ŠKOLIČKA • SVĚTLO NA LOUTKOVÉM DIVADLE

Aby všechno, co jsme pečlivě nazkoušeli, bylo dobře vidět…, ale nejen to. Jakou funkci má světlo na divadle, potažmo na loutkovém divadle, jak pomáhá vyprávět divadelní příběh, jak vytváří atmosféru, význam a smysl, co divák musí a co nesmí vidět, jak světlo pomáhá scénografii i herectví… Lektoři: Jan Müller za asistence Štěpána Filcíka.

Přestože tato dílna navazuje na školičku z roku 2008, není jejím přímým pokračováním, a může se na ni přihlásit kdokoliv, kdo o toto téma má zájem.

Účastnický příspěvek 150,- (100,- studenti a důchodci), ubytování 150,-/noc

8.–10. října 2010
Příjezd pátek 8. 10. večer, konec neděle 10. 10. v cca 15 hod.

Loutkové divadlo Sokol Přerov
Brabansko 1, 750 02 Přerov
odkaz na www.mapy.cz

Inscenování

17. LOUTKÁŘSKÁ ŠKOLIČKA • TVORBA INSCENACE

Jak si připravit text, na co dát pozor, co dalšího si připravit, než půjdeme zkoušet, jak vést efektivně zkoušku, jak vést herce, na co dát pozor na čtené zkoušce, a jestli ji vůbec dělat, jak dokončit inscenaci… a mnoho dalších užitečných rad i praktických cvičení si pro vás připravili lektoři Pavlína Kordová (loutkoherečka, výtvarnice a režisérka) a Štěpán Filcík (režisér a dramaturg).

Účastnický příspěvek: 400,-
Ubytování: 50,-/noc ve vlastním spacáku v sokolovně (v případě jiných nároků dejte vědět, pořadatelé určitě najdou řešení)

28.–31. října 2010
Příjezd ve čtvrtek 28. 10. během dopoledne, konec v neděli 31. 10. cca po obědě. (POZOR – čtvrtek je svátek, ale pátek je všední den)
TJ Sokol Hostivař, Praha, U Branek 674, Praha 10
odkaz na www.mapy.cz

 

Práce s textem

18. LOUTKÁŘSKÁ ŠKOLIČKA • ÚPRAVA A TVORBA TEXTU

Už čtvrtá dílna, ve které si autoři spolu s lektorem Štěpánem Filcíkem mohou připravit a upravit texty, které by chtěli hrát se svým souborem, a nebo je jen zajímá autorská a dramaturgická práce. Mohou pracovat na libovolném vlastním nebo „cizím“ literárním námětu, případně na starším dramatickém textu, ze kterého se formou kolektivní diskuse pokusí navrhnout, či komplexně připravit hratelný dramatický text.

U tohoto semináře počítejte s tím, že bude potřeba dodat všechny podklady dopředu (nejlépe elektronickou formou – e-mailem apod.), a to v jakékoliv formě (text, sken atd.). Ale samozřejmě je možné vše poslat s dostatečným předstihem i poštou. Ve výjimečných případech lze některé texty dodat až na místě, pak ovšem není jisté, že se stihnou zcela probrat a propracovat.

Účastnický příspěvek: 400,-
Ubytování: 50,-/noc ve vlastním spacáku v sokolovně (v případě jiných nároků dejte vědět, pořadatelé určitě najdou řešení)

12.–14. listopadu 2010
Začátek v pátek 12. 11. v 18.00, konec v neděli 14. 11. cca po obědě
TJ Sokol Hostivař, Praha, U Branek 674, Praha 10
odkaz na www.mapy.cz

Na všech pět Loutkářských školiček se můžete přihlásit zde:

Štěpán Filcík
NIPOS-ARTAMA, P.O.Box 12 (Blanická 4), 120 21 Praha 2 
e-mail: filcik@nipos-mk.cz
telefon: 777 560 339

Do přihlášky prosíme uveďte:
• Jméno a příjmení
• Kontakt (e-mail, mobil, případně adresu…) 
• Název nebo číslo školičky (v případě 18. školičky i téma, námět, na kterém chcete pracovat)