NIPOS > FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

Devatenáctý ročník folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční ve dnech 4. až 6. června 2010. Zahájení  proběhne v 19.00 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst.

Bezprostředně poté se rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slovenska a Polska. Svůj prostor zde dostanou také žánrová obohacení v podobě folku, staré hudby a historických tanců.

V sobotu 5. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové, kde v dopoledních hodinách proběhne hudební a taneční dílna společně s dětským pořadem na Masarykově náměstí. Pořad na Masarykově náměstí potrvá do 16.30 hodin a kromě českých i zahraničních folklorních souborů se zde představí také folkové skupiny z Prahy a Brna. Festivalovou specialitou je pořad scénických forem, který v letošním roce nese název Sedlák šlechticem aneb v zámku a podzámčí. Pořad se uskuteční v Klicperově divadle a představí se v něm soubory Lipka z Pardubic, Chorea Historica z Prahy, Chairé z Příbrami a Vycpálkovci z Prahy. Začátek je stanoven na 16.30 hodin. Poté se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se k programu nazvaném Přijďte pobejt aneb Smyslů plný večer přidá také volná zábava účinkujících i hostů.

V neděli 6. června se v závěrečném pořadu festivalu ještě jednou setkají všichni festivaloví hosté a pardubické dětské soubory v pořadu Rozmlouvání na nádvoří Zámku v Pardubicích. Pořad začíná ve 14.00 hodin.

Účinkují: Baldrián Pardubice, Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Formani Slatiňany, Holoubek Pardubice, Chorea Historica Praha, Jizera Liberec, Kohoutek Chrudim, Kuřátka Chrudim, Lidová muzika z Chrástu, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Perníček Pardubice, Poleno Bratislava, Promni Varšava, Radost Pardubice, Vlčnovjan Vlčnov, Vycpálkovci (taneční skupina) Praha s muzikou Rozmarýnek.

Hosté festivalu: Chairé Příbram, Dareband Vsetín, folková skupina Devítka Praha, folklorní soubor Mabina Demokratická republika Kongo, Paphos Kypr, Svítání – Original Czech Music Brno, Trdlo Pardubice.

Akci připravuje NIPOS-ARTAMA Praha, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, Kulturní centrum Pardubice a Sdružení pro dětskou taneční tvořivost Praha.

Více informací na www.folklornifestival.cz

Srdečně zveme širokou veřejnost na všechny programy

XIX. Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové!


Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS),
útvar ARTAMA
Blanická 4, 120 21 Praha 2
www: www.nipos-mk.cz
tel: 221 507 935
fax: 221 507 929


Kontakt pro média:

MgA. Kateřina Černíčková
Taneční obor, ARTAMA
tel:  604 489 755
e-mail: cernickova@nipos-mk.cz